NederlandsEnglish

PROFIEL

Richard Engelaar (1957)

Richard Engelaar is een krachtige interim lijnmanager. Zijn stijl van leiderschap is duidelijk, direct en ook respectvol. Richard bouwt aan succes in organisaties met loyaliteit, doelgerichtheid, optimisme en vriendschap. Hij is een leider in de geest van Ernest Shackleton*.

In staat zich vlot bij opdrachten in te leven en vertrouwen te winnen kan Richard snel de "echte vragen" op tafel te leggen. Hij schuwt de robuuste dialoog nooit. Zonder te "psychologiseren” gaat hij voor de kern, begeleidt hij moeilijke beslissingen en leidt hij een organisatie naar resultaat.

Beslist geen “shopkeeper”, is Richard ook niet iemand die rustig aan een opdracht begint of die lang blijft “plakken”. Hij pakt gewoon dat aan wat verbetering vraagt, leert het management zich de juiste vragen te stellen en gaat weer als de organisatie de oplossing heeft geleerd.

Richard begon zijn carrière als stuurman op de grote vaart. Op zee, in de beperkte ruimte van een schip, zijn waarden als directheid en duidelijkheid nodig om te slagen. Terug op de wal gebruikte Richard deze inzichten in het bedrijfsleven en kreeg hij al op jonge leeftijd leiding over grote bedrijfsonderdelen. Deze waarden zet hij nu zo’n 20 jaar in als ondernemer, consultant en interim manager.

*"For a joint scientific piece of organization, give me Scott; for a winter journey, give me Wilson, for a dash to the Pole and nothing else, Amundsen; and if I am in the devil of a hole and want to get out of it, give me Shackleton every time."

A British explorer on Ernest Shackleton, leader of the incredible Imperial Trans-Antarctic Expedition (1914-1916)

Door: Esther Mollema, Managing Director van Direction, een bureau voor executive development en coaching (mollema@dir.nl)